Trafik, bilindiği üzere birçok riski içinde barındıran bir sistemdir. Her gün maruz kaldığımız trafikte, zaman zaman olumsuz durumlar yaşayabiliriz. Bu risklerden sonra oluşabilecek olumsuz durumları güvence altına almak adına bazı araç sigorta türleri bulunur. Zorunlu trafik sigortası, araç sahibi olan herkesin yaptırmakla yükümlü olduğu zorunlu bir sigorta biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Zorunlu trafik sigortası, olası kazalardan sonra sadece karşı tarafta meydana gelen zararı kısmi olarak karşılar. Bir diğer sigorta türü olan kasko sigortası ise kazanın ardından sizin aracınızda oluşan hasarları gidermekle yükümlüdür.
Ancak, kasko ve zorunlu trafik sigortaları belli limitlere kadar zararı karşılama özelliğine sahiptir. Bu noktada başka bir sigorta türüne ihtiyaç duyabilirsiniz. Hem sizin hem karşı tarafın hasarını karşılama noktasında bu nedenle “İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası” yani kısa adıyla “İMM” devreye girer. “İMM nedir?” ve “İMM Nasıl Yapılır?” gibi ana konuları ve İMM hakkındaki diğer tüm ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz.
Trafikte Limitsiz Güvence “İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM)”
Toggleİhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) Nedir? Nasıl Yapılır?
İhtiyari mali mesuliyet sigortası, genellikle kasko sigortası ile birlikte yapılan özel bir sigorta türüdür. Bu sigorta, araç sahibinin neden olduğu kazaların sonrasında müşterinin hem kendi aracında hem de karşı tarafta oluşan maddi hasarları karşılar. Eğer kaza sonrası karşı tarafa verilen zarar manevi boyutta ise, açılan tazminat davası sonucunda ödenen bedel yine İMM sigortası kapsamında ödenir. Kısaca bu sigorta türü, sürücülere trafik sigortasının yetersiz kaldığu drumlarda geniş bir güvence sağlar.
İhtiyari mali mesuliyet sigortası, birbirinden farklı sigorta acenteleri tarafından yapılır. İşlemler kasko sigortası dahilinde ya da haricinde olmak üzere iki farklı şekilde uygulanır. Şimdi bu iki yöntemi de daha detaylı olarak ele alalım;
- Sigortayı, kasko sigorta poliçesi kapsamında ek bir tazminat olarak yaptırabilirsiniz. Aracınız için kasko yaptırırken İMM’yi tercih ederek iki sigortaya birden aynı anda sahip olabilirsiniz. Sigortayı bütçenize uygun limitlere göre ya da limitsiz olarak tercih edebilirsiniz.
- Diğer bir yöntemde ise İMM sigortasını kasko sigortasından bağımsız olarak yaptırabilirsiniz. Yine belirlediğiniz limit bütçesi doğrultusunda ya da limitsiz olarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz.
İMM ve Trafik Sigortası Arasındaki Fark Nedir? İMM Hangi Durumlarda Geçerlidir?
İhtiyari mali mesuliyet sigortası ve trafik sigortası, araç sahiplerine farklı kapsamlarda güvence veren iki ayrı sigorta türüdür. Bu iki sigorta arasında kapsam, işleyiş ve zorunluluk açısından belli başlı farklar bulunur. Bu farklar trafikte oluşan kazalar, çalınma ya da doğal afetler sonucu devreye girer. Her iki sigorta arasındaki temel farkları şu şekilde sıralayabiliriz;
- Trafik sigortası devlet tarafından zorunlu kılınan bir sigorta türü olarak bilinir. İMM sigortası ise tamamen araç sahiplerinin tercihine bırakılır. Araç sahipleri dilediği zaman sigorta acenteleri aracılığı ile bu sigortayı yaptırabilir.
- İki sigorta kapsam ve amaç açısından da farklı özelliklere sahiptir. Trafik sigortası, kaza sonrası sadece karşı tarafa verilen maddi zararı karşılamakla yükümlüdür. Yani kaza sonrası kendi aracınızın maddi hasarını karşılamaz. İhtiyari mali mesuliyet sigortası ise burada devreye girer.
- Bu sigortanın trafik sigortasından bir diğer farkı ise, manevi hasar karşısında ortaya çıkar. Trafik sigortası kaza sonucu açılan mahkeme masrafları ve karşı tarafa ödenecek bedeli karşılamaz iken, İMM bu bedeli de sizin yerinize karşılar.
- Trafik sigortasının belli bir tavan limiti vardır. Limit aşılması durumunda kalan kısmı cebinizden ödemeniz gerekir. Diğer sigorta türünde ise poliçenizi limitsiz olarak tercih edebilir, böylece her türlü maddi zararı kolayca karşılayabilirsiniz.
İhtiyari mali mesuliyet sigortası, araçları çalınma ve yangın, sel, deprem gibi doğal afetlere karşı koruma altına alır. Bu durumlardan kaynaklı oluşan her türlü maddi zararı da sorunsuz bir şekilde sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Ayrıca sigorta, trafikte oluşabilecek kazalar sonucu ortaya çıkan maddi ve manevi zararları karşılamak için geçerlidir.
Ancak ihtiyari mali mesuliyet sigortasının geçerli olmadığı bazı durumlar da vardır. Kazaya neden olan araçta taşınan mallarda oluşan maddi zararlar ya da aracın yarış, müsabaka gibi organizasyonlarda uğradığı her türlü zarar sigorta kapsamı dışında kalan durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Kasko Yaptırmadan İMM Yaptırabilir miyim?
Kasko ve İhtiyari mali mesuliyet sigortası birbirinden bağımsız sigorta türleri olduğu için dilerseniz kasko olmadan da İMM yaptırabilirsiniz. Aracınızın yaşına, değerine ve bütçenize göre dilerseniz her iki sigortayı da ayrı ayrı tercih edebilirsiniz. Ancak trafikte karşılaşılabilecek riskleri daha kapsamlı bir şekilde güvence altına almak istiyorsanız iki sigortayı birlikte yaptırmanızı öneririz. Bunun için kasko yaptırırken İMM sigortası seçeneğini de tercih etmelisiniz.
İMM Sigortasını Bir Örnekle Size Anlatalım
İhtiyari mali mesuliyet sigortasını kısa bir örnekle anlatarak konuya açıklık getirelim. Örneğin; trafikte bir arabaya arkadan çarptınız ve o araba da öndeki başka bir arabaya çarptı (Trafikte bu duruma zincirleme kaza adı verilir). Bu kaza sonucu eğer İMM sigortanız varsa, sizin ve diğer iki tarafın masrafları sigorta kapsamında ödenir. Eğer yalnızca trafik sigortanız varsa, o zaman sadece sizin çarptığınız arabanın masrafı limitler dahilinde karşılanır. Diğer masrafları ise cebinizden ödemek zorunda kalırsınız.
Diğer bir örnek vermek gerekirse, trafik sigortası kaza sonucu oluşan maddi hasarın belli bir miktarını öder. Örneğin; kaza sonrası oluşan 300.000 TL’lik masrafın 200.000’lik kısmı trafik sigortası tarafından ödendi diyelim. Kalan 100.000 TL’lik meblağı cebinizden ödemeniz beklenir. İhtiyari mali mesuliyet sigortası ise masrafın tamamını karşılayarak sizi ekstra masraftan kurtarır.
İMM Kaç Yıl Geçerlidir?
İhtiyari mali mesuliyet sigortası, sigorta şirketleri tarafından yapılan poliçe süresi boyunca geçerli olur. İMM sigortası kapsamında poliçe geçerlilik süresi bir yıldır. Sigortanızın yenileme süresi geldiğinde Hisar Sigorta sizi yenilemenizi hatırlatır ve en uygun fiyata İMM teklifi sunar.
Limitli ve Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?
İhtiyari mali mesuliyet sigortası limitli ve limitsiz olarak 2 farklı şekilde yaptırılabilir. Limitli sigorta türünde, bütçenize uygun bir üst limit belirlenir. Daha sonra oluşan kazalar ya da doğal afetler sonucu karşılanan miktar sizin belirlemiş olduğunuz limitten düşer. Limit dolduğu zaman meydana gelen hasarları ise cebinizden ödemeniz gerekir.
Limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortası ise, adından da anlaşılacağı üzere herhangi bir limite tabi değildir. Yani poliçe süresi boyunca oluşabilecek kazalarda ortaya çıkan maddi ve manevi hasarların tümü limite takılmadan karşılanır. Bu nedenle araç sahipleri genel olarak limitsiz olan İMM seçeneğini tercih eder.
Limitsiz İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası’nı Nasıl Alabilirim?
Özer sigorta olarak kaliteli hizmet anlayışı ve işinde uzman kadromuzla çeşitli sigorta hizmetleri alanında hizmet sunuyoruz. Siz de limitsiz ihtiyari mali mesuliyet sigortasını Özer sigorta aracılığı ile yaptırarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz. 0532 681 95 82 numaralı müşteri iletişim merkezimizi arayarak deneyimli sigorta uzmanlarımız yardımcılığı ile hemen aracınıza İMM yaptırabilirsiniz.